Cijepljenje učenica i učenika 8. razreda osnovne škole

Prema Programu cijepljenja, liječnici školske medicine trebaju na početku školske godine održati edukativni sastanak s roditeljima djece osmog razreda osnovne škole i uručiti im pozive na cijepljenje protiv HPV-a, a roditeljima koji se ne odazovu na sastanak preko škole ili djece uputiti poziv na cijepljenje djece protiv HPV-a.

Učenice i učenici na cijepljenje dolaze sami s pozivom na cijepljenje protiv HPV-a koji je za maloljetnike (prije 18. rođendana) potpisao roditelj ili staratelj. Ako roditelj ili staratelj želi, na cijepljenje može doći u pratnji učenice ili učenika.

Poziv na cijepljenje protiv HPV-a

Obrasce poziva na cijepljenje protiv HPV-a za učenike 8. razreda osnovne škole centralno priprema Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a učenicima ih dostavljaju timovi školske medicine odnosno županijski zavodi za javno zdravstvo. U slučaju da se poziv na cijepljenje protiv HPV-a izgubi ili ošteti, može se preuzeti i ovdje pa takav obrazac vrijedi jednako kao i onaj koji dijete dobiva od školskog liječnika ili u školi.

Za učenike i učenice 8. razreda osnovne škole, roditelj ispunjava poziv na cijepljenje protiv HPV-a i ispunjeni poziv vraća nadležnom školskom liječniku. Za razliku od prethodnih godina kada su školski liječnici prikupljali i zadržavali u zdravstvenom kartonu djeteta samo poziv za djecu koja su se cijepila, ove se godine u zdravstvenom kartonu djeteta, učenica i učenika 8. razreda osnovne škole, zadržavaju i pozivi na kojima roditelj navodi da odbija cijepljenje.

Cijepljenje protiv HPV infekcije – obavijest za osnovne i srednje škole. (PDF, 389 KB)

Više detalja oko HPV cijepljenja pogledajte ovdje.