Hrvatski liječnički zbor u suradnji s međunarodnom organizacijom EPODE International Network (EIN) pokrenuo je javnozdravstveni obrazovni projekt PETICA – igrom do zdravlja. Uz podršku Gradskog ureda za obrazovanje, od školske godine 2019./2020. program će se provoditi i u OŠ Tina Ujevića.

Cilj programa prevencija je pretilosti u djece školske dobi (od drugog do četvrtog razreda) i njihovih roditelja, kao i edukacija javnosti o pravilnim prehrambenim navikama i važnosti redovite tjelovježbe. Razlog pokretanja programa zabrinjavajući su statistički podaci koji iz godine u godinu ukazuju na sveprisutni problem prekomjerne tjelesne mase i pretilosti u djece školske dobi. Najnoviji podaci pokazali su da 33% dječaka i 20% djevojčica ima prekomjernu tjelesnu masu ili je pretilo. Nadalje, uočene su zabrinjavajuće prehrambene i životne navike u djece: samo 58% dječaka i 60% djevojčica doručkuje svakog radnog dana, 45% dječaka i 46% djevojčica konzumira voće najmanje jednom dnevno, a tek se 39% dječaka i 26% djevojčica bavi umjerenom do intenzivnom tjelesnom aktivnošću, najmanje 60 minuta tijekom dana (Hrvatski zavod za javno zdravstvo, HBSC, 2016.).

Brojne institucije iskazale su potporu provođenju programa PETICA, a stručni tim okupljen oko ovog programa čini više od 20 uglednih stručnjaka iz područja javnog zdravstva, medicine, kineziologije, nutricionizma, pedagogije i psihologije.

Tijekom provedbe programa učenike nastojimo razveseliti i potaknuti na usvajanje zdravih životnih navika brojnim posjetima maskota programa, Njumi i Njamija, kao i podjelom edukativnih materijala i nastavnih rekvizita: majica, zdravog tanjura/frizbija, sportskih kutija (školica, sportska kocka, trake za rastezanje) te bočica za vodu. Kako bi program pridonio promjeni stavova, navika i znanja učenika o pravilnoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti, u drugim razredima provodimo 10 predavanja i radionica, a u trećim i četvrtim razredima 15 predavanja i radionica. Predavanja i radionice provode učitelji razredne nastave te studenti nutricionizma i kineziologije. Radi što kvalitetnije provedbe programa, educiramo učitelje te studente nutricionizma i kineziologije na stručnom skupu PETICA – igrom do zdravlja, koji organiziramo svake godine.

Nakon prve godine provedbe programa, analizom podataka koji su dobiveni provođenjem upitnika o stavovima, navikama i znanju učenika o važnosti pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti, dobiveni rezultati jasno ukazuju na pomak u navikama i znanju učenika. Rezultati istraživanja pokazali su da su obrazovanjem učenika poboljšane njihove navike i znanje za 10%, što je i u skladu s predviđanjima programa. Najveći pomak uočen je u promjeni navika i znanja o unosu vode. U prosjeku 19% više djece unosi vodu tijekom dana i usvojilo je preporuke za dnevni unos vode. Rezultati su potvrdili da su predavanja i radionice u sklopu programa PETICA – igrom do zdravlja pridonijeli stvaranju zdravijih životnih navika učenika, ali i da je njihovo stvaranje dugotrajan proces u kojem je kontinuirano obrazovanje izrazito važno.

Evaluacijom stavova, navika i znanja roditelja o prehrani i tjelesnoj aktivnosti nakon prve godine provedbe programa, uočeno je da više od 90% roditelja smatra da su pravilna prehrana i redovita tjelesna aktivnost važni za zdravlje i da debljina može biti štetna. Rezultati su pokazali i da je znanje roditelja vezano za prehranu i tjelesnu aktivnost u prosjeku dobro. Međutim, rezultati ujedno pokazuju kako je potrebno dodatno obrazovati i aktivno uključiti roditelje u program PETICA – igrom do zdravlja kako bi znanje doista primijenili i u praksi.

Radne materijale i brošure o programu prevencije pretilosti PETICA pronađite ovdje.