Školske godine 2015./2016. naša škola uključila se u Croatian Makers robotičku ligu koja je nastala kao projekt udruge Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) s ciljem poticanja učenika za područja STEM znanosti (područja prirodnih, tehničkih znanosti i matematike). Pod vodstvom mentora Luke Kičinbačija i Ivana Pavičića stvorena je grupa naših učenika predmetne nastave koji se u sklopu izvannastavne aktivnosti i u slobodno vrijeme žele upoznati, amaterski baviti i natjecati u znanju i vještini programiranja malenih M-Bot robota koje je udruga IRIM donirala školi. Kako bi roboti ostali u trajnom vlasništvu škole, učenici su ih svojim marljivim radom i sudjelovanjem u online i fizičkim kolima natjecanja, raspoređenih kroz dvije školske godine, trebali osvojiti. Usput su osvajali bodove u pojedinačnim i grupnim kategorijama natjecanja. Provedeno je 7 kola, od kojih su dva bila fizička i 5 on-line. Naši učenici Marin Golubić, Karlo Hašperger, Vilim Vukmanić, Mei Chalfe Đulabić, Marie Horvat, Marko Karadjole, Niki Nobilo, Luka Oršanić, Moreno Pleše i Ante Roglić postigli su odlične rezultate, i u regiji kojoj je naša škola dodijeljena osvojili 2. mjesto u timskoj kategoriji. Također postigli su i vrhunske individualne rezultate. Svojim trudom i zalaganjem uspjeli su ostvariti pravo da roboti prijeđu u trajno vlasništvo škole i tako postanu dio temelja za edukaciju budućih znanstvenika i inženjera. Naša škola ponosna je na njihove rezultate.

Ove školske godine izvannastavna aktivnost robotike učenika predmetne nastave nastavljena je pod vodstvom mentora Ivana Pavičića sudjelovanjem u kolima natjecanja CM lige. Prvo kolo je upravo provedeno zaključno s 18. prosincem 2017. godine, te uskoro očekujemo povratne informacije o uspjehu naših učenika.

Učenici će se u sklopu robotike upoznati i s opremom micro:bit tehnologije koja je donirana školi u sklopu projekta STEM revolucija, te projekta ProMikro nastalog u suradnji MZO, udruge IRIM i CARNet-a u kojem učenici šestih razreda dobivaju micro:bit elektronički sklop na korištenje u nastavi i kod kuće na period od jedne školske godine.

Više o svim aktivnostima udruge IRIM, aktivnostima CM lige, te projektu ProMikro možete pogledati na službenim stranicama udruge.

http://croatianmakers.hr/hr/naslovnica/

Na slijedećem linku postoje brojni materijali za nastavnike, ali i učenike kako koristiti micro:bit logičke sklopove u nastavi

http://microbit.org/hr/

Robotika u OŠ Tina Ujevića

CM liga trenutačno broji preko 500 škola sudionica u Hrvatskoj, podijeljenih u 35 regija. Zagreb je podijeljen u 4 regije, a naši učenici sudjeluju u regiji Zagreb 1 koja ukupno broji 15 škola, u kategoriji starije dobne skupine. Do sada su završena dva od četiri kola natjecanja predviđenih za ovu školsku godinu. U iščekivanju 3. kola donosimo slijedeće dosadašnje rezultate:

 U 1. kolu natjecanja (1. – 18. prosinca) sudjelovala su tri predstavnika naše škole i ostvarili slijedeće rezultate:

U pojedinačnoj kategoriji:

Marin Golubić 1.mjesto (maksimalni broj bodova i 1. najbolje vrijeme)
Karlo Hašperger

Niki Nobilo

dijele 4. mjesto (maksimalni broj bodova i 4. najbolje vrijeme)

U ekipnoj kategoriji:

Gledali su se rezultati svih učenika koji su sudjelovali – zbrajani su bodovi i ukupno vrijeme svih učenika. Naša ekipa bila je rangirana na 10. mjesto, no možemo biti ponosni jer smo imali sudionika manje u timu, no ostvarili maksimalni broj bodova i najbolje prosječno vrijeme po učeniku.

U 2. kolu natjecanja (12. veljače – 4. ožujka)  sudjelovala su četiri predstavnika naše škole i ostvarili slijedeće preliminarne rezultate:

U pojedinačnoj kategoriji:

Vilim Vukmanić 3.mjesto (maksimalni broj bodova i 3. najbolje vrijeme)
Karlo Hašperger  5. mjesto (maksimalni broj bodova i 5. najbolje vrijeme)
Marie Horvat 6. mjesto (maksimalni broj bodova i 6. najbolje vrijeme)
Ante Roglić 8. mjesto (maksimalni broj bodova i 8. najbolje vrijeme)

U ekipnoj kategoriji:

Gledali su se rezultati svih učenika koji su sudjelovali – zbrajani su bodovi i ukupno vrijeme svih učenika. Naša ekipa ostvarila je 1. mjesto zahvaljujući sakupljenom maksimalnom mogućem broju bodova.

Čestitamo svim našim učenicima na dosadašnjim odličnim rezultatima !!!