U utorak, 11. veljače 2020. u OŠ Tina Ujevića je uz dolazak predstavnika teleoperatera, Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti te poznatijih jutubera obilježen Dan sigurnijeg interneta koji se kroz slične programime održao u još 500 hrvatskih škola.

Već šestu godinu zaredom, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu sa svojim partnerima organizira brojne aktivnosti kroz koje se međunarodni dan sigurnijeg interneta koristi za promicanje sigurnije i odgovornije upotrebe tehnologije i mobilnih uređaja kako među djecom i mladima tako i kod roditelja. Upravo na to naglasak stavlja voditelj Centra za sigurniji Internet Tomislav Ramljak

-Podizanje svijesti je vrlo bitno jer u stvari pokušavamo predočiti roditeljima da nisu neka druga djeca u riziku. Sva su djeca koja koriste tehnologiju potencijalne žrtve i roditelji svakako moraju pronaći vremena i načina da o tome s djecom razgovaraju. Djeci se svakako mora objasniti da izlazak na bilo koju platformu ili ulazak u aplikaciju sa sobom donosi osobe skrivene iza lažnih profila, predatore koje treba prepoznati i prijaviti-.

Jutuberi koji imaju pratitelje, svoj dolazak u OŠ Tina Ujevića iskoristili su ne za promociju već za edukaciju koja je održana kroz nekoliko radionica. Maša Zibar koja koja na društvenim mrežama objavljuje svoje uratke već šest godina, jako pazi kaže što ostaje na internetu i kakva poruka može iz toga nastati.

Sigurniji Internet ne može se izgraditi preko noći. Za to su potrebne koordinirane akcije i programi kroz koje će djeca znati da će im sigurnost donijeti ne virtualni, anonimni prijatelji već poznato okruženje kao što je škola odnosno roditelji ako nemaju internetskih vještina imaju iskustvo koje može biti spas kada stvari krenu po zlu.

Izvor: https://www.radio.hrt.hr/radio-sljeme/clanak/u-os-tin-ujevic-uz-radionice-obiljezen-meunarodni-dan-sigurnijeg-interneta/220827/